Aikuiskasvatuksen Kilta on yhteistyössä muiden Conduksen jäsenjärjestöjen kanssa laatinut yhdenvertaisuussuunnitelman. Suunnitelman avulla pyritään vastaamaan entistäkin paremmin jäsenten erilaisiin tarpeisiin ja luomaan toimintaa, joka on aidosti kaikille avointa sekä ilmapiiri, jossa jokaisen jäsenen on turvallista olla omana itsenään. Killan hallitukseen nimetään aiempien vuosien tapaan yhdenvertaisuusvastaava, jonka tehtävänä on huolehtia suunnitelman toteutumisesta kaikessa Killan toiminnassa. Jäsenet voivat myös olla häneen luottamuksellisesti yhteydessä syrjintään liittyvissä asioissa. Yhdenvertaisuus on kuitenkin läsnä kaikessa toiminnassamme ja siihen liittyvät teemat otetaan huomioon etenkin tiedottamisessa sekä tapahtumien järjestämisessä.

Yhdenvertaisuussuunnitelma on kokonaisuudessaan luettavissa alla.


 Aikuiskasvatuksen Kilta ry:n yhdenvertaisuussuunnitelma

Tämän yhdenvertaisuussuunnitelman tarkoituksena on auttaa Aikuiskasvatuksen Kilta ry:tä huomioimaan yhdenvertaisuusnäkökulmat, edistämään yhdenvertaisuutta sekä ehkäisemään syrjintää ja rasismia kaikessa toiminnassaan. Suunnitelmassa tuodaan esiin konkreettisia toimenpiteitä, joita Aikuiskasvatuksen Killan hallitus ja toimijat sitoutuvat toteuttamaan parhaansa mukaan. Jokaisen yhdenvertainen kohtelu on erityisen tärkeää. Jotta yhdenvertaisuus toteutuu, on jokaisella opiskelijalla, alumnilla tai kasvatustieteistä kiinnostuneella on yhtäläiset mahdollisuudet osallistua Aikuiskasvatuksen Killan järjestämiin tapahtumiin ja olla osana Killan yhteisöä. Yhdenvertaisuus ei ole järjestön toiminnassa ainoastaan oma, erillinen osa-alueensa, vaan se on arvo, jonka tulee näkyä kaikessa järjestön toiminnassa. Tämän yhdenvertaisuussuunnitelman pohja on laadittu Conduksen yhdenvertaisuustoimikunnassa yhteistyössä muiden Kasvatustieteellisen tiedekunnan järjestöjen kanssa vuonna 2017, mutta sitä on vuosien varrella muokattu vastaamaan sen hetkisiä tarpeita.

Yhdenvertaisuuden määritelmä

Yhdenvertaisuudella tarkoitetaan sitä, että kaikki ihmiset ovat samanarvoisia riippumatta heidän sukupuolestaan, iästään, etnisestä tai kansallisesta alkuperästään, kansalaisuudestaan, kielestään, uskonnostaan ja vakaumuksestaan, mielipiteestään, vammastaan, terveydentilastaan, seksuaalisesta suuntautumisestaan tai muusta henkilöön liittyvästä syystä. Oikeudenmukaisessa yhteiskunnassa henkilöön liittyvät tekijät, kuten syntyperä tai ihonväri eivät saa vaikuttaa ihmisten mahdollisuuksiin päästä koulutukseen, saada työtä ja erilaisia palveluja – perusoikeudet kuuluvat kaikille. Järjestön toiminnan kannalta tämä tarkoittaa sitä, että henkilöön liittyvät tekijät eivät saa vaikuttaa opiskelijan mahdollisuuksiin osallistua järjestön toimintaan, tulla valituksi esimerkiksi hallitukseen tai mahdollisuuksiin osallistua järjestön tapahtumiin.

 Yhdenvertaisuusvastaavien nimeäminen ja tehtävät

Aikuiskasvatuksen Killassa toimii vuonna 2023 kaksi yhdenvertaisuusvastaavaa. Yhdenvertaisuusvastaavien tehtävänä on huolehtia siitä, että Aikuiskasvatuksen Killan toiminta noudattaa tätä yhdenvertaisuussuunnitelmaa. Yhdenvertaisuustyö on koko hallituksen yhteinen tehtävä ja hallituksen tehtävänä on seurata, että Killan toiminta on yhdenvertaista. Yhdenvertaisuusvastaavien tehtävänä on tehdä yhdenvertaisuussuunnitelma tutuksi hallitukselle, jotta hallitus osaa toimia sen edellyttämällä tavalla. 

Mikäli Conduksen yhdenvertaisuustoimikunta jatkaa toimintaansa vuonna 2023, voi Killan yhdenvertaisuusvastaavat osallistua toimintaan ja tehdä yhteistyötä muiden tiedekunnan järjestöjen yhdenvertaisuusvastaavien kanssa. Yhdenvertaisuusvastaavat osallistuvat HYY:n yhdenvertaisuusteemaisiin koulutuksiin, yhdenvertaisuusvastaavien tapaamisiin sekä muihin yhdenvertaisuusaiheisiin tapahtumiin aina mahdollisuuksien mukaan, ja kannustas Killan toimijoita mukaan yhdenvertaisuusaiheiseen toimintaan. Yhdenvertaisuusvastaavat toteuttavat Killan toimijoille anonyymejä fiiliskyselyitä, joilla kartoitetaan mm. toimijoiden jaksamista ja kokemuksia yhdenvertaisuuden toteutumisesta Killassa. Fiiliskyselyiden pohjalta kehitetään yhdessä Killan toimintaa entistä yhdenvertaisemmaksi. Yhdenvertaisuusvastaavien tehtävänä on myös olla Killan jäsenten, sekä toimijoiden tavoitettavissa, mikäli heillä ilmenee esimerkiksi yhdenvertaisuuteen liittyviä kysymyksiä tai he ovat kohdanneet häirintää Aikuiskasvatuksen Killan toiminnan piirissä. 

Tapahtumat

Aikuiskasvatuksen Kilta ottaa huomioon tapahtumien suunnittelussa HYY:n yhdenvertaisuussuunnitelmassa määritellyt kohdat:

  • Tapahtumien tilat pyritään mahdollisuuksien mukaan järjestämään esteettömiksi, ja esteettömyys/esteellisyystiedot mainitaan aina tapahtumailmoituksessa. 
  • Osallistujien tarpeet kartoitetaan ja esimerkiksi tarjoilussa huomioidaan eri vaihtoehtoja, kuten alkoholiton tarjoilu. 
  • Tapahtuma- tai kyselylomakkeissa sukupuolta ei kysytä. 

Aikuiskasvatuksen Kilta noudattaa Conduksen turvallisemman tilan periaatteita ja tästä mainitaan jokaisen tapahtuman kuvauksessa, kyseiset periaatteet linkitetään tapahtuman kuvaukseen. Tapahtumien ilmoittautumisen yhteydessä on myös kohta “osallistumalla tähän tapahtumaan sitoudun noudattamaan Conduksen turvallisemman tilan periaatteita”. 

Yli kahdenkymmenen hengen tapahtumiin nimetään vähintään kaksi turvahenkilöä, ja kaikkiin pienempiin tapahtumiin vähintään yksi. Turvahenkilöiden läsnäolosta huolehtiminen on erityisen tärkeää tapahtumissa, joissa käytetään alkoholia. Tapahtumissa järjestäjän vastuu on yhdessä turvahenkilöiden kanssa puuttua epäasialliseen käytökseen ja olla osallistujien tavoitettavissa niin, mikäli joku tapahtuman osallistujista kohtaa yhdenvertaisuuden vaarantavaa käytöstä tai puhetta ja toivoo siihen puututtavan. Turvahenkilöt tulee ilmoittaa osallistujille ennen tapahtuman virallisen osuuden alkamista. Rasismiin, kiusaamiseen tai muuhun syrjintään puututaan tapahtumissa välittömästi. Baareissa oleviin tapahtumiin turvahenkilöt nimetään vain tapahtuman kuvauksessa määritellyksi ajaksi. Turvahenkilöiden lähdettyä puuttuvat järjestyksenvalvojat epäasialliseen käytökseen ja heitä voi myös lähestyä yhdenvertaisuuden vaarantavavissa tilanteissa. Myös tapahtuman jälkeen on mahdollisuus kontaktoida Killan yhdenvertaisuusvastaavia esimerkiksi Killan nettisivuilla anonyymin lomakkeen kautta. Aikuiskasvatuksen Kilta pyrkii tapahtumia suunnitellessaan järjestämään monipuolisesti sellaisia tapahtumia, joihin eri elämäntilanteissa olevat ihmiset voivat osallistua.

Koronapandemian aikana kokouksia ja tapahtumia on järjestetty paljon etänä tai etä-live-hybridinä. Jatkamme kokousten järjestämistä hybridinä, koska tämä tukee tasavertaisempaa saavutettavuutta.

Viestintä ja tiedotus

Aikuiskasvatuksen Killan viestinnän tulee olla avointa, läpinäkyvää ja jäsenistön tavoittavaa. Aikuiskasvatuksen Kilta julkaisee viralliset tiedotteet suomeksi ja englanniksi. Kokouskutsut tullaan julkaisemaan kuitenkin vain suomen kielellä, sillä esityslista käydään läpi suomeksi. Tapahtumien kuvauksiin lisätään englanninkielinen käännösosuus. Aikuiskasvatuksen Killan yhdenvertaisuustiimin sähköpostiosoite löytyy Killan internet-sivuilta, jotta jäsenistö voi tarvittaessa ottaa yhteyttä syrjivää, epäasiallista tai muuten loukkaavaa toimintaa kohdatessaan. Erityisen tärkeää yhdenvertaisuusasioissa on tiedotus. Esimerkiksi tapahtumien yhteydessä on tiedotettava siitä, onko tapahtuma esteetön vai ei, ja millä kielellä tapahtuma toteutetaan. Mikäli tapahtuma sopii myös lapsille, siitä mainitaan tapahtuman kuvauksessa.

Muuta

Aikuiskasvatuksen Killan tavoitteena on jakaa tietoisuutta erilaisista yhdenvertaisuuteen liittyvistä ilmiöistä kunkin vuoden toiminnan ja resurssien puitteissa. Tämä voi tapahtua esimerkiksi yhdenvertaisuus-päivän muodossa tai erilaisten asiantuntijaluentojen kautta. Pyrimme myös kiinnittämään tietoisesti huomiota mahdollisiin puutteisiin ja piileviin epäkohtiin Killan yhdenvertaisuudessa, ja tekemään niitä näkyväksi. 

Kokouksissa, tapahtumissa ja tilanteissa pidetään huolta siitä, että jokaisen mielipiteet otetaan huomioon ja kaikilla on tilaa tulla kuulluksi. Jokaisen odotetaan kuitenkin kiinnittävän huomiota omaan ja muiden käytökseen siten, ettei rasismille ja syrjinnälle anneta tilaa. 

Yhdenvertaisuussuunnitelman päivittäminen ja toteutumisen seuraaminen

Aikuiskasvatuksen Killan yhdenvertaisuusvastaavat tarkistavat vuosittain yhdenvertaisuussuunnitelman, sekä toimintasuunnitelman häirintätilanteiden varalle, ja päivittää niitä tarvittaessa. Yhdenvertaisuussuunnitelma on nähtävillä Aikuiskasvatuksen Killan nettisivuilla, jossa se on jäsenten ja muiden kasvatustieteellisen tiedekunnan opiskelijoiden luettavissa. Samalla ilmoitetaan, mitä kautta opiskelijat voivat jättää palautetta yhdenvertaisuusasioista tai niihin liittyvistä epäkohdista. Aikuiskasvatuksen Killan yhdenvertaisuusvastaavat seuraavat jatkuvasti yhdenvertaisuussuunnitelman toteutumista ja selvittää vuoden lopussa, miten tavoitteet ovat toteutuneet. Tapahtumat kirjataan toimintakertomukseen ja -kalenteriin, jotta toiminta säilyy näkyvänä. Tämän kaiken pohjalta suunnitellaan seuraavan vuoden yhdenvertaisuustoimintaa. Yhdenvertaisuusvastaavien vaihtuessa on tärkeää varmistaa esimerkiksi testamentin ja perehdytystilaisuuden keinoin, että tieto hyvin toimivista käytännöistä ja parannusta kaipaavista osa-alueista siirtyy eteenpäin. Aikuiskasvatuksen Kilta pyrkii yhdenvertaisuustoiminnassaan jatkuvuuteen, tavoitteellisuuteen ja yhteistyöhön eri toimijoiden kanssa.